Κνημιαια Περιοστιτιδα

Κνημιαια Περιοστιτιδα

Η Κνημιαία Περιοστίτιδα είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπτώματα πόνου στην περιοχή της κνήμης, δηλαδή στο πρόσθιο και κάτω μέρος του ποδιού. Ο πόνος εμφανίζεται δριμύτερος στην περιοχή μεταξύ του αστραγάλου και του γόνατος.

Πως προκαλειται;

Το σύνδρομο είναι συνήθως αποτέλεσμα καταπόνησης του οστού της κνήμης και υπέρχρησης των μυών στην περιοχή, όταν σε αυτήν ασκηθεί αυξημένη πίεση, γι’ αυτό και είναι επίσης γνωστό με τον όρο Έσω Κνημιαίο Σύνδρομο Τάσης. Είναι αρκετά κοινό μεταξύ ατόμων που ακολουθούν έντονο πρόγραμμα άσκησης, με δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το τένις ή ποδόσφαιρο, οι οποίες περιλαμβάνουν αυξομείωση της έντασης του προγράμματος άσκησης και άλματα. Η πίεση που ασκείται έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση μικροτραυματισμών στους μύες που οδηγεί σε φλεγμονή.
Η πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Στα άτομα με πλατυποδία η καταπόνηση της κνήμης μπορεί να είναι αυξημένη ακόμη και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες, ευνοώντας έτσι τον τραυματισμό της. Επίσης η χρήση φθαρμένων υποδημάτων ή της λανθασμένης τεχνικής κατά την άσκηση και το τρέξιμο σε ανώμαλο ή κεκλιμένο έδαφος μπορούν να συντελέσουν στην πρόκληση του συνδρόμου.

Συμπτωματολογια

Ο πόνος γίνεται αισθητός κατά μήκος των μπροστινών μυών της κνήμης,
κατά τη διάρκεια και/ή κατόπιν της άσκησης. Ο πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί από αμβλύς έως αφόρητος, οδηγώντας έτσι σε αναγκαστική διακοπή της άσκησης.
Μπορεί επίσης να σχηματιστεί ήπιο οίδημα στην περιοχή που συνοδεύεται από ευαισθησία και μούδιασμα στο κατώτερο μέρος του ποδιού. Σημαντικός είναι ο διαχωρισμός της Κνημιαίας Περιοστίτιδας από το Κάταγμα εκ Κοπώσεως, το οποίο αποτελεί διαφορετική πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε δριμείς παθολογίες εάν διαγνωστεί λαθεμένα ως Κνημιαία Περιοστίτιδα.

Κνημιαία Περιοστίτιδα

Προληψη

Το Έσω Κνημιαίο Σύνδρομο μπορεί να αποφευχθεί ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές σχετικά με την άσκηση:

Διαγνωση και Θεραπεια

Κεντρικό ρόλο στη θεραπεία του συνδρόμου παίζει η ακριβής διάγνωσή του. 

Σε περίπτωση εμφάνισης των συμπτωμάτων, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κλινική
εξέταση με στόχο να αποκλειστούν παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία, όπως είναι το σύνδρομο διαμερίσματος, το κάταγμα καταπόνησης ή το γόνατο του δρομέα. Κατόπιν της διάγνωσης, ακολουθεί ο σχεδιασμός ειδικού προγράμματος θεραπείας, βάση του οποίου είναι η ανάπαυση. Ανάλογα με την ένταση του τραυματισμού, συνήθως συνίσταται αποχή από τις έντονες δραστηριότητες για χρονικό διάστημα από μερικές ημέρες έως και εβδομάδες. Χρήσιμη επίσης μπορεί να είναι η αντιφλεγμονώδης αγωγή. 

Η αποκατάσταση και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή σας, ο οποίος θα σας υποδείξει το κατάλληλο πρόγραμμα αποθεραπείας βασισμένο στις δικές σας ανάγκες και δυνατότητες. Σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του ασθενή έχει επίσης η πρόληψη και η αναδιαμόρφωση του τρόπου τρεξίματος και άλματος.

 Πρόκειται για εξατομικευμένη διαδικασία που πραγματοποιείται με τον κατάλληλο τρόπο από τον φυσικοθεραπευτή και τον γυμναστής σας, ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων του Έσω Κνημιαίου Συνδρόμου, κατόπιν της ολοκλήρωση του προγράμματος θεραπείας.

Σαββακης Γιαννης

Σαββακης Γιαννης

Φυσιοθεραπευτής, PhD(c), MSc, CMP, Cert. DN

Leave a comment