Περιγραφη Διαδρομης & Κανονισμος Αγωνα

Γενικη περιγραφη διαδρομης

Μήκος: 10,2 χιλιόμετρα
Υψομετρική διαφορά: 240 μέτρα +/-
Τύπος εδάφους: 100% χωματόδρομος

Γενικότερα η διαδρομή χαρακτηρίζεται από μικρές αλλά συνεχής εναλλαγές στις κλίσεις γεγονός το οποίο αυξάνει την δυσκολία. Το παραπάνω χαρακτηριστικό και το γεγονός του ότι κινείται αποκλειστικά σε χωμάτινο έδαφος είναι ένας από τους βασικούς κανόνες του αθλήματος Cross – Country Running.

*Περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την διαδρομή στην σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/KeriCrossCountry

Κανονισμος Αγωνα

Ο πρώτος αγώνας Κέρη Cross Country race 2021  θα διεξαχθεί την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 στο δάσος της Κέρης.
Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 10:00 π.μ.
Οι αθλητές που διαμένουν εκτός Νομού Ηρακλείου θα πρέπει να παραλάβουν το πακέτο συμμετοχής και να καταβάλουν το αντίτιμο από την Γραμματεία του αγώνα το αργότερο έως τις 9:15 (45` πριν την εκκίνηση). Θα ακολουθήσει τεχνική ενημέρωση της διαδρομής 5` πριν δοθεί η εκκίνηση. 

1. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Το όριο συμμετοχών ορίζετε στους 300 αθλητές. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 στις 21:00.  Εγγραφές την ημέρα του αγώνα δεν θα γίνονται δεκτές! 

Δεκτοί γίνονται αθλητές, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 και άνω, ενώ οι ανήλικοι αθλητές μπορούν να συμμετέχουν με υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους που θα παραλάβουν στην γραμματεία. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής μέσα από την ιστοσελίδα του αγώνα. Δυνατότητα για χειρόγραφες εγγραφές ΔΕΝ θα υπάρχει καθώς και εγγραφές στη γραμματεία τη μέρα του αγώνα ΔΕΝ θα γίνουν, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα διεξαγωγής σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΑ.

2. ΠΛΗΡΩΜΗ
Ολοκληρωμένη θεωρείται η συμμετοχή η οποία έχει τακτοποιηθεί οικονομικά.  Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας θα πρέπει να καταβάλετε το ποσό των 12€ , μια ημέρα πριν τον αγώνα σε μια από τις παρακάτω ώρες, όπου θα παραλάβετε και το πακέτο συμμετοχής σας. 

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου  (μία ημέρα πριν τον αγώνα και ώρες 13:30 έως 18:00)  

Τοποθεσία παραλαβής & πληρωμής: το Γυμναστήριο Three Trees επί της Κνωσσού 38 α .  (κλικ στον σύνδεσμο για τοποθεσία)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
– Μετά την κατάθεση δεν είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων, για οποιονδήποτε λόγο.

Για αθλητές και μόνο εκτός του Νομού Ηρακλείου, θα έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος γραμματείας, όπου θα μπορούν να παραλάβουν το πακέτο συμμετοχής τους, καθώς επίσης και να καταβάλλουν το αντίτιμο συμμετοχής του αγώνα. Οι ώρες της γραμματείας θα είναι αυστηρά 8:15 – 9:30. Σας παρακαλούμε εάν υπάρχει η δυνατότητα να παραλάβετε το πακέτο σας την παραπάνω ημερομηνία και όχι την ημέρα του αγώνα, να το κάνετε καθώς θα βοηθήσετε στην διευκόλυνση της διοργάνωσης και την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα αποφεύγοντας τον συνωστισμό. 

– Η κάθε συμμετοχή είναι ονομαστική και μοναδική για κάθε αθλητή και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο


3α. ΠΑΡΟΧΕΣ

Η διοργάνωση του αγώνα θα παρέχει στους αθλητές:
1. Αριθμό αγώνα.
2. Ηλεκτρονική χρονομέτρηση.
3. Ιατρική Υποστήριξη.
4. Αναμνηστικό μετάλλιο συμμετοχής
5. T-shirt τύπου dry-fit
6. Σταθμό ανεφοδιασμού με νερό (θα υπάρχουν ποτήρια και όχι μπουκάλια όπου θα υποχρεούται να καταναλώσει επί τόπου ο αθλητής)
7. Φωτογραφικό υλικό

3β. ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Η διοργάνωση του αγώνα θα παρέχει στους αθλητές 1 σταθμό τροφοδοσίας με νερό στο 5ο χιλιόμετρο της διαδρομής. Συστήνεται από την διοργάνωση, οι αθλητές να έχουν το δικό τους φλασκί για νερό καθώς με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η χρήση του πλαστικού. 

– Σημαντική σημείωση: θα υπάρχουν ποτήρια γεμάτα με νερό τα οποία όλοι οι αθλητές οφείλουν να καταναλώσουν επί τόπου. Όποιος αθλητής κουβαλήσει μαζί του & πετάξει εκτός ορίων του σταθμού το ποτήρι θα τιμωρείται με αποκλεισμό. 

4. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΑΘΛΩΝ
Οι κατηγορίες θα είναι:
–  Γενικής κατάταξης Ανδρών- Γυναικών ( 3 πρώτες θέσεις ) 

–  3 πρώτες ομάδες (μικτές ομάδες / σύλλογοι) ανδρών & γυναικών) 

–  Νέων- Νεανίδων 18- (μια βράβευση) .
–  Μεγαλύτερος & μικρότερος σε ηλικία αθλητής ή αθλήτρια 

5. ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ
Η δήλωση συμμετοχής στον αγώνα προϋποθέτει πλήρη αποδοχή των κανονισμών. Οι αθλητές υποχρεούνται στην ενυπόγραφη κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης που θα διανέμεται στη γραμματεία του αγώνα. Οι αθλητές που θα αγωνιστούν θα πρέπει να κατανοούν ότι κινούνται σε ορεινό, χωμάτινο και δύσβατο, μερικές φορές έδαφος και θα είναι εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη ημέρα του αγώνα.
Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν στο ακέραιο τους κανονισμούς που περιγράφονται παρακάτω. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να υπακούσουν στις υποδείξεις των κριτών του αγώνα. Η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ή τις υποδείξεις επισύρει πάντα την ποινή του αποκλεισμού. Οι κριτές του αγώνα όταν αντιληφθούν παραβάσεις των κανονισμών, τις καταγράφουν και ενημερώνουν τους παραβάτες. Κάθε άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από τη διοργάνωση έχει τη δυνατότητα να καταγράψει επίσης όποια παράβαση υποπέσει στην αντίληψή του και να την υποβάλει προς εξέταση στην Επιτροπή Αγώνα.

6. Κατοικίδια
Απαγορεύεται η παρουσία σκύλων που ενδεχομένως συνοδεύουν κάποιους αθλητές

7. ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Η σήμανση της διαδρομής ορίζεται από ταινίες έργου που δείχνουν την σωστή πορεία του αθλητή καθώς και βέλη με κόκκινο χρώμα . Σε καίρια σημεία της διαδρομής και σε περίπτωση που τα παραπάνω υλικά μέσα κριθούν ενδεχομένως ανεπαρκή, θα υπάρχουν εθελοντές που θα καθοδηγούν τους αθλητές. Σκοπός της διοργάνωσης είναι να μην υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία του αγωνιζόμενου για το κατά πόσο κινείται εντός της χαραχθείσας διαδρομής.

8. ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ (ΚΑΝΟΝΕΣ) 

Θα βραβευτούν οι 3 πρώτες ομάδες (μικτές ανδρών & γυναικών) που θα συγκεντρώσουν τους λιγότερους πόντους . Θα αθροίζονται οι 3 καλύτερες θέσεις που έλαβαν οι αθλητές κάθε ομάδας στην γενική κατάταξη του αγώνα και όποια ομάδα συγκεντρώνει τους λιγότερους πόντους κερδίζει ( οι 3 θέσεις με τους λιγότερους πόντους κάθε ομάδας βραβεύονται) . Η θέση του κάθε δρομέα στην γενική κατάταξη είναι και ο αντίστοιχος πόντος που δίνει στην ομάδα του. Στην κατηγορία ομάδες, συμπεριλαμβάνονται μόνο όσοι αθλητές έχουν δηλώσει ομάδα ή σύλλογο. 

Παράδειγμα: 

 –  4 αθλητές της ομάδας “ΜΠΛΕ”  τερμάτισαν στην 5η , 10η, 15η, 20η θέση. Λαμβάνουμε υπόψιν τις 3 καλύτερες θέσεις δηλαδή 5η, 10η & 15η άρα έχουμε σύνολο 30 πόντους. 

 – 3 αθλητές της ομάδας “ΜΑΥΡΟ” τερμάτισαν στην 1η, 6η & 8η θέση. Το σύνολο των πόντων που συγκεντρώνουν είναι 15, άρα κερδίζουν τους αθλητές της ομάδας “ΜΠΛΕ”. 

9. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αθλητές. Η χρήση υποδημάτων τύπου trail – running συνίσταται λόγω του χωμάτινου εδάφους όπως ενδεχομένως (ανάλογα τις καιρικές συνθήκες) και η χρήση γαντιών, αντιανεμικού, ισοθερμικού κλπ.

10. ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Η συντόμευση (κόψιμο ) της διαδρομής απαγορεύεται και τιμωρείται με αποκλεισμό. Ο κάθε αγωνιζόμενος έχει την ευθύνη και υποχρεούται να παρακολουθεί προσεκτικά τα προειδοποιητικά σήματα σε συγκεκριμένα τμήματα του μονοπατιού, τα οποία δείχνουν ένα απαγορευμένο κόψιμο/διαδρομή.

11. ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

Για την ασφάλεια αλλά και την ομαλή ροή της διοργάνωσης, θα υπάρχει ένα χρονικό όριο αποκλεισμού στο σημείο ανεφοδιασμού και ορίζεται στις 2 ώρες  από την ώρα εκκίνησης.

12. ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής, όπως πλαστικά μπουκάλια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό συσκευασίας στερεάς ή υγρής μορφής τροφής που καταναλώνουν οι αθλητές στη διάρκεια του αγώνα. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας υπάρχει ειδικός πλαστικός σάκος απορριμμάτων. Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν απορρίμματα μέσα στο σάκο. Απόρριψη υλικών συσκευασίας ή άλλων μη οργανικών απορριμμάτων σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής πέρα από τα προκαθορισμένα, επισύρει ποινή αποκλεισμού.

13. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ / ΑΝΑΒΟΛΗ
Αν παραστεί ανάγκη (εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες), οι Διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τη διαδρομή ή και να αναβάλλουν για μικρό χρονικό διάστημα την εκκίνηση, προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών.

14. ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν αθλητή να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Η Επιτροπή αποποιείται κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα σε σημεία της διαδρομής όπου ο κίνδυνος πτώσης με δυσάρεστα ή μοιραία αποτελέσματα είναι αυξημένος.

15. ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Η Διοργάνωση δεν ασφαλίζει τους συμμετέχοντες αθλητές. Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες δεν αναλαμβάνουν την ομαδική ασφάλιση υπαίθριων δραστηριοτήτων με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας για ευνόητους λόγους. Είναι στην ευχέρεια του καθενός αθλητή να πραγματοποιήσει σε κάποια άλλη χρονική στιγμή ατομικό συμβόλαιο ασφάλισης ζωής, που να καλύπτει -εφόσον είναι εφικτό- και την περίπτωση ατυχήματος υπό τις συνθήκες διεξαγωγής ενός αγώνα αντοχής σε ορεινό πεδίο. 

Για ότι δεν προβλέπεται στον κανονισμό η διοργάνωση θα αποφασίζει επιτόπου.